Covid 19 in Zuid Afrika

Covid 19 in Zuid Afrika

Sinds donderdagavond 26 maart tot op heden is Zuid Afrika in lock down. Vanaf 26 maart tot en met 1 mei mochten we zelfs niet voor een wandeling buiten ons huis komen. Alleen boodschappen doen, naar de dokter of apotheek gaan was toegestaan. Met uitzondering van de mensen die in de ‘essential service’ industrie werken.

Ik kreeg toestemming om naar buiten te gaan, zodat ik warme maaltijden kon uitdelen en ook de nodige inkopen voor voedselpakketten kon doen. Vanaf 1 mei konden we tussen 6 en 9 uur ‘ s ochtends weer buiten ons erf gaan wandelen, hardlopen of fietsen.

Deze harde lock down was vooral bedoeld om tijd te winnen, zodat de ziekenhuizen zich konden voorbereiden op Covid 19. Er was namelijk geen beschermende kleding voor het personeel en de ziekenhuizen waren over het algemeen niet voorbereid. Inmiddels zijn er ook andere locaties, zoals conferentiecentra, ingericht om Covid 19 patiënten op te kunnen vangen. Of er voldoende ICU bedden beschikbaar zijn weet ik niet.

Vanaf 1 juni zijn de maatregelen hier ook versoepeld en mogen er weer meer mensen aan het werk. Helaas hebben ondertussen al heel wat bedrijven hun deuren moeten sluiten, met als gevolg dat er nog meer mensen werkloos zijn. Zuid Afrika heeft een werkloosheidscijfer van 45%.

Zelf ervaar ik daarom niet dat ik thuis opgesloten zit omdat ik 3 tot 5 dagen per week in de gemeenschap kom om eten uit te delen of om inkopen te doen voor voedselpakketten.

In Zuid Afrika zien de getallen voor Covid 19 op Maandag 1 juni 2020 er als volgt uit:

725125 mensen getest op Covid 19
32683 positief getest op Covid 19
683 mensen overleden als gevolg van Covid 19
16809 mensen zijn inmiddels hersteld van het virus.

In de West Kaap waar wij wonen zijn de meeste besmettingen met het virus. Dat de getallen hier hoger zijn dan in andere delen van het land komt onder andere ook doordat hier het meeste getest wordt in gemeenschappen.
Het winterseizoen en ons griepseizoen ligt nog voor ons. Deskundigen verwachten daarom dat de piek in augustus of september komt.

Testen voor Covid 19 in de gemeenschap. Mensen wachten na bijna vier weken nog op de uitslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *