Droogte, wind en vuur

Droogte, wind en vuur

Het jaar 2017 is nog maar net begonnen of er ontstaan op verschillende plekken nabij Somerset West branden. Dit is regelmatig voor in het droge seizoen. Vanaf november/december zijn er jaarlijks geregeld branden in de omgeving omdat het hier in de zomerperiode erg droog is. Ondanks dat het zomer is, waait de wind sterk zoals het in Nederland in de herfst kan stormen. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als er dan ook nog vuur bij komt!

Brand Helderberg
Foto Facebook.com/Bryn De Kocks Photography


Brand in de Helderberg omgeving

Op 3 januari ontstond er brand op verschillende plekken in de Helderberg. Grote delen van natuurgebieden en wijnlanden zijn verbrand. Onder ander 40% van het 3000ha landgoed van Vergelegen Winefarm en de Bezweni Lodge zijn afgebrand.

Evacuatie
De wind wakkerde het vuur steeds weer aan en waardoor het moeilijk was om het vuur onder controle te krijgen. Volgens nieuwsberichten is er wel schade aan huizen, maar zijn er, behalve de Bezweni Lodge, geen huizen afgebrand.
Dinsdagavond werden mensen uit Sir Lowry’s Pass en ook mensen aan de rand van het dorp Somerset West uit voorzorg geëvacueerd. Iedereen mocht woensdagochtend weer naar huis. Maar elke keer laaide er ergens weer een vuur op. Gisteravond leek het erop dat het vuur onder controle was, maar vanochtend vroeg moesten de helicopters en vliegtuigen weer helpen met blussen. Opnieuw lag het hele dorp onder de rook.

Dankbaar
Iedereen was ontzettend dankbaar toen er vanochtend een paar regendruppels vielen. Hierdoor klaarde de lucht op. De wind waait inmiddels weer. We bidden dat het vuur onder controle blijft.

Bid voor Zuid Afrika
Bid voor de brandweermannen die nu al twee dagen in de weer zijn om het vuur te blussen.
Bid ook voor regen in Zuid Afrika. Er heerst een droogte en er is een tekort aan drinkwater. De dammen zijn maar 48% vol dit jaar.

 

Vuur verwoest natuur in de Helderberg
Foto: Facebook.com/Sullivan-Photography

 

Bezweni Lodge afgebrand
Bezweni Lodge verwoest. Foto: Facebook.com / Jaco Kruger

 

Huizen aan rand Somerset West bedreigd door brand
Woonwijken bedreigd door de brand. Foto: Facebook.com / Bryn De Kocks Photography

 

Vliegtuig blust brand Helderberg Somerset West
Vliegtuigen en helikopters worden ingezet om vuur te blussen. Foto: Facebook.com / Bryn De Kocks Photography

 

Brandweerman red hond
Geredde hond krijgt zuurstof. Foto: Facebook.com Andrew James

 

Brand Helderberg Somerset West
Somerset West 2 dagen onder de rook en roet. Foto: Facebook.com / Bryn De Kocks Photography

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *